izmir travesti resimleritravesti

Письменники-ювіляри 2024

Виставку підготувала Ганна Юсупова

Культурна спадщина України

Шановні користувачі!

15 квітня, весь світ святкує Міжнародний день культури!
World Day of Culture було засновано на честь прийняття 15 квітня 1935 року міжнародного договору «Про охорону художніх і наукових закладів та історичних пам’яток» , відомого ще як Червоний Хрест Культури.
Це перший в історії міжнародний договір про захист культурної спадщини, який встановив пріоритет захисту культурних цінностей перед військовою необхідністю.

До вашої уваги пропонуємо віртуальний бібліографічний огляд літератури з фонду бібліотеки “Культурна спадщина України“. Відповідальна Лариса Хлебнікова.

День геолога

Шановні користувачі!

Щорічно в першу неділю квітня відзначають професійне свято всі працівники геології, геофізики, геодезії та картографії України. Це свято називається День геолога.

Геологія відіграє істотну роль в багатьох сферах економіки. Практично немає галузі людської праці де б геологічні науки не знаходили свого застосування.  Суспільний добробут потребує надійного постачання енергії та мінеральних ресурсів, забезпечення питною водою, а також виробництва харчів. При щорічному зростанні попиту на мінеральні ресурси, робота у геологів є завжди. І від їх роботи багато в чому залежить добробут розвитку економіки країни.

Пропонуємо до вашої уваги віртуальний бібліографічний огляд літератури «Професія – геолог». Відповідальна Людмила Баранова.

“Гармонія духу і слова” (до 215-річчя від дня народження М.В. Гоголя)

Шановні користувачі!

Микола Гоголь – один із найбільш знаних українців у світі, письменник, що подарував такі безсмертні твори як «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Миргород», «Мертві душі», «Вій», «Ревізор», «Тарас Бульба» та інші, які перевидаються в багатьох країнах світу, за ними знімаються кінофільми й ставляться спектаклі.
Ніхто до і після Гоголя так широко, психологічно переконливо і яскраво не висвітлював українське життя, знайомлячи з ним сотні мільйонів читачів по всьому світі, і змусив полюбити культуру, мову, звичаї та традиції нашого народу.

До 215-річчя від дня народження видатного письменника М. В. Гоголя абонемент художньої літератури підготував книжкову виставку «Гармонія духу і слова». Представлені твори Миколи Гоголя та література про життя і творчість письменника. Відповідальна Ганна Юсупова.

Шевченківські дні у бібліотеці!

Шановні користувачі!

Пропонуємо долучитися до читання творів Тараса Шевченка, огляд картин, перечитати його біографію. До вашої уваги віртуальний бібліографічний огляд літератури “Вічний як народ” з фонду бібліотеки. Підготувала Наталія Шапран.

Пам’ятаємо скільки часу, людей та сил боролися за нашу свободу!

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Т. Г. Шевченка

Шановні користувачі!

Є книги, над якими не владний час, бо в них пульсує жива історія народу, сила, краса його творчого генія. Такою настільною для кожного українця книгою упродовж багатьох десятиріч в українській літературі є «Кобзар» Тараса Шевченка.

У фонді бібліотеки КНУ за 100 років сформувалася справжня бібліотека «Кобзаря» – з широкою географією місць видання, різних за обсягом і художнім оформленням, мовою оригіналу та в перекладах.

До вашої уваги презентація книг на тему «КНИГА МІЛЬЙОНІВ». Підготувала Ганна Юсупова.

Берегині українського духу

Шановні користувачі!

Про українську жінку сказано і написано немало. Вона надихала і поетів, і художників, і композиторів – є Музою, Коханою, Матір’ю. Завжди оберігала свій рід український. І не раз їй доводилося ставати войовницею на полі битви за гідність українського імені, за майбутнє України.

Українська жінка багато витерпіла за часи страшних воєн і лихоліть, що спадали на нашу землю, – однак зуміла давати силу й дух синам і дочкам, які несли гідність і творчу снагу роду українського.

І знову випробування, і знову війна… Але жінки України сильні, незламні… Вони зможуть вистояти й утвердити себе і свій народ, зберегти його для майбутніх поколінь.

До вашої уваги пропонуємо віртуальний бібліографічний огляд літератури “Берегині українського духу”. Представлені видання з фонду бібліотеки. Підготувала Юлія Мишко.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Шановні користувачі!

Абонемент наукової літератури експонує тематичну книжкову виставку “У дивосвіт рідної мови“, яку підготувала Юлія Мишко. Більш детально з виданнями можна ознайомитися в корпусі 4 (кімната 2-5).

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Шановні користувачі!

Мова – найважливіший засіб спілкування людей, засіб вираження і передавання думок, почуттів, волевиявлень.

Для кожного з нас рідною мовою є та, яку ми чуємо від свого народження, та, якою ми вимовляємо своє перше слово, та, якою ми спілкуємося у повсякденному житті.

Рідне слово – це найдорожчий скарб людини. Сьогодні, в такі важкі часи для нашої країни, українська мова є натхненням, підтримкою та опорою, надає сил у боротьбі з ворогом.

Пропонуємо до вашої уваги віртуальні: виставку літератури “Українська, що надихає” та бібліографічний огляд “З рідним словом міцніє держава“. Відповідальні: Лариса Хлебнікова, Юлія Мишко.

«Польща – близька і незнайома»

У рамках проєкту «Місяць Польської культури в Кривому Розі» всім, хто цікавиться Польщею, знає або вивчає польську мову, презентуємо віртуальний бібліографічний огляд «Польща – близька і незнайома», який включає видання з фонду бібліотеки українською та польською мовами. А також бібліографічний список польської літератури.