izmir travesti resimleritravesti

Чорнобиль у літературі

Шановні користувачі!

Майже щороку в українських та закордонних видавництвах виходять книги про Чорнобильську трагедію. Художні видання – несуть у собі яскраві переживання та відчуття всієї повноти трагедії, яка відбулася, натомість документальні та історичні праці – мають на меті підійти до освітлення даної теми з максимальною об’єктивністю.

До вашої уваги віртуальний бібліографічний огляд “Чорнобиль у літературі” з фондів бібліотеки КНУ та із запропонованої продукції видавництв України. Підготувала Наталія Шапран.

Аккерман Галя Пройти крізь Чорнобиль / Галя Аккерман ; пер. з фр. П. Таращука. – Київ : Либідь, 2018. – 168 с. – іл.Видання у фондах бібліотеки КНУ відсутнє.

Книга есеїв французької авторки Галі Акерман «Пройти крізь Чорнобиль» – це унікальний путівник по клаптиках долі людей, які живуть у зоні відчуження й досі. Читаючи ці історії, постійно дивуєшся людській винахідливості та здатності призвичаїтись до критичних умов. Інтелектуальне переосмислення авторки уже написаних книг на цю тему дає певний рівень критичного підходу до розуміння події.


Алексієвич Світлана Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього : роман / Світлана Алексієвич переклад і післямова Оксани Забужко. – Київ : Комора, 2016. – 285 с.Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Aleksiievych_Svitlana/Chornobylska_molytva_khronika_maibutnoho.pdf?. – Видання у фондах бібліотеки КНУ відсутнє.

У 2019 році НВО зняли серіал «Чорнобиль», сюжет якого частково побудований на книзі Світлани Алексієвич. «Чорнобильська молитва» – це сповідь очевидців, це крик про зруйновані життя, це горе тисяч людей. Роман побудований на основі інтерв’ю з потерпілими від аварії на ЧАЕС: пожежниками, ліквідаторами, їхніми родичами, місцевими мешканцями. Книга перевертає світогляд і змушує переосмислити цінність людського життя. Переклад на українську та післямова Оксани Забужко.


Біль і тривоги Чорнобиля / упоряд. Ю. В. Сафонов. – Київ : ВАТ «Київправда», 2006. – 288 с.

Книга «Біль і тривоги Чорнобиля» – колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській  АЄС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни і літа 1986-го, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої тридцяти кілометрової зони і самої станції, розглядають і прогнозують розвиток ситуації навколо ЧАЄС.


Векленко Олег Чорнобиль: етюди з натури / Олег Векленко ; пер. англ.: Світлана Орлова. – Харків : Фабула, – 2019. – 144 с.Видання у фондах бібліотеки КНУ відсутнє.

Книжка спогадів учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, художника, професора Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олега Векленка про його особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі в травні–червні 1986 року. Автор розказує, яким було повсякденне життя ліквідаторів у таборі неподалік станції, про примітивні засоби захисту і про те, що усвідомлення справжньої небезпеки прийшло набагато пізніше. Щирі історії про ті дні написані живою мовою і доповнені авторськими малюнками та фотографіями.


Даєн Л. А. Чорнобиль – трава гірка : док. повість / Л. А. Драч ; худож. оформл. Ю. С. Ботнара. – Київ: Веселка, 1988. – 176 с.: іл.

Ця повість про начальника воєнізованої пожежної частини Чорнобильської АЕС Леоніда Петровича Телятникова і його товаришів-пожежників, які грізної ночі 26 квітня 1986 року першими вийшли на поєдинок з вогненною стихією і погасили пожежу на станції, про людей мужніх, до кінця відданих своїй справі, своєму священному обов’язку.


Драч І. Ф. Берло : книга поезій / І. Ф. Драч ; передмова І. М. Дзюби. – Київ : Грамота, 2007. – 912 c.(Бібліотека Шевченківського комітету).

Діапазон пристрасного поетичного слова Івана Драча надзвичайно широкий. Його творчість завжди приваблювала й полонила читачів. Творам майстра притаманна напруженість і натхненність слова. У книзі представлена поема «Чорнобильська  мадонна» – біль і трагедія українського народу та усього світу.


Камиш Маркіян Оформляндія, або Прогулянка в Зону [Електронний ресурс] / Маркіян Камиш. – Київ : Нора-Друк, 2015. Видання у фондах бібліотеки КНУ відсутнє.

Захотілося пограти в S.T.A.L.K.E.R. з повним зануренням в атмосферу чи забажалося відчути досвід пригод нелегальних туристів в Зоні відчуження? Тоді книга «Оформляндія, або Прогулянки в Зону» Маркіяна Камиша саме для вас. Стиль оповіді побудує у вашій уяві картину справжньої Прип’яті, але не внаслідок документальності опису. Тому читаючи книгу, ви відчуєте запах поліського болота та адреналін втечі від місцевої поліції. Книга проілюстрована фотографіями, які зробив сам автор.


Луків М. В. Балада для брата : поезії / М. В. Луків. – Київ : Дніпро, 2005. – 494 c.

Книгу видатного поета, лауреата багатьох Всеукраїнських та міжнародних премій складають твори соціально-філософської, пейзажно-настроєвої лірики. По  особливому з болем в душі представлені вірші про наслідки Чорнобильської АЄС. Це вірші «Зона» та «Діти Чорнобиля».


Мужність і біль Чорнобиля : повість-хроніка. Поеми. Вірші. – Київ : Молодь, 1988. – 144 с.

Ця книга – данина пам’яті загиблим, вияв палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС. Містить повість А. Трегубова “Приборкувачі вогню”, вірші Д. Павличко, Б. Олійника, І. Драча та інших.


Плохій Сергій Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи / Сергій Плохій ; пер.: Владислав Махонін, Євген Тарнавський. – Харків : Фоліо, 2019. – 400с.Видання у фондах бібліотеки КНУ відсутнє.

Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою.


Тіховська Т. М. Антхіл = Anthill : роман / Т. М. Тіховська. – Київ : Логос, 2020. – 367 с. – Видання з парал. текстом укр. та англ. мовами.

Свій роман вона називає путівником в майбутнє і сподівається, що його можна змінити. Сюжет розгортається в недалекому майбутньому в зоні Чорнобиля. Вчені застосували метод прискореної дезактивації Чорнобильської зони. Щоб уникнути впливу мутацій, всіх тварин навколо Чорнобиля знищили. Атомну станцію вирішили відновити, а неподалік від неї заклали ультрасучасне місто. Тільки чи будуть щасливі його жителі? Під час роботи над романом Тетяна Тіховська побувала в зоні відчуження Чорнобильської АЕС.


Трохим Сергій 1986. Чорнобильські хроніки / Сергій Трохим. – Івано-Франківськ : Discursus, 2016. – 224 с.Видання у фондах бібліотеки КНУ відсутнє.

У книзі розповідається про те, як через об’єктиви телекамер українських журналістів світ дізнавався, що ж реально відбувалося в зоні відчуження. Автор не тільки торкається фактів з історії трагедії Чорнобиля. Він доводить, що ця масштабна катастрофа стала саме тією безповоротною подією в історії Радянської імперії, що призвела до її розпаду. Зоря Полин – прикінцевий акорд сумної мелодії, що передує остаточному фіналу. Далі – агонія величезної країни.


Шовкошитний Володимир Чорнобиль: Я бачив : повість / Володимир Шовкошитний ; ред. Галина Шовкошитна. – Вид. 3-тє, перероб. й допов. – Київ : Український пріоритет, 2019. – 326 с.Видання у фондах бібліотеки КНУ відсутнє.

Художньо-документальна повість “Я бачив” – це нова спроба одного з провідних українських сучасних письменників Володимира Шовкошитного, самовидця Чорнобильської аварії й активного ліквідатора її наслідків, поєднати воєдино літературу пам’яті й літературу факту. Адже, на його думку, не існує жанрів поза життям, а воно, життя, є жанром всеохопним. Отож, у творі поєднані спогади очевидців найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, учасників ліквідації її наслідків, простежені долі літературних героїв, проаналізовані техногенні, економічні, соціальні й медичні наслідки наймасштабнішого рукотворного лиха, показані перспективи повернення забруднених територій в народногосподарський обіг. Ця книга дає відповідь на головні питання, що постали після Чорнобиля, вона показує духовний зв’язок героїв Чорнобиля, майданівців та учасників АТО. Адже всі 33 роки після Чорнобиля автор був в епіцентрі Українського життя. У книзі спростовується безліч міфів, зокрема, породжених серіалом каналу НВО “Чорнобиль”.


Яворівський В. О. Марія з полином у кінці століття : роман / В. О. Яворівський. – Київ : Дніпро, 1987. – 191 c.

Герої роману – велика родина Мировичів: старший брат Олександр – академік, який проектував реактор, молодший – Микола, оператор цього ж реактора, що гине у мить вибуху, Григорій – пожежник, сестра Дарка, яка виводить із небезпечної зони чужих дітей, наймолодший брат Федір. На чолі роду стоїть стара мати Марія, крізь душу якої проходять всі головні лінії драми.


Скребець В. О. Екологічна психологія у віддалених наслідках екотехногенної катастрофи : монографія / В. О. Скребець. – Київ : Слово, 2004. – 440 с.

В монографії досліджуються теоретичні, методологічні та практичні аспекти екологічної психології на прикладі адаптації потерпілого від аварії на ЧАЕС населення України у віддалених наслідках катастрофи. Розглядаються проблеми природного адаптоекосоціогенезу масової екологічної свідомості як у теоретичному плані, так і в прикладному значенні. Описанні явища і форми прояву екологічної свідомості в умовах екотехногенної катастрофи.
Книга адресована психологам-науковцям і практикам, екологам та екологічним психологам.