izmir travesti resimleritravesti

Аристократка духу

Шановні користувачі!

27 листопада 1863 року народилася українська письменниця, учасниця феміністичного руху на Буковині Ольга Кобилянська. Вона була людиною прогресивних поглядів і дещо випереджала свій час.

До 160-річчя з дня народження Ольги Кобилянської пропонуємо віртуальний бібліографічний огляд літератури з фонду бібліотеки: “Аристократка духу“. Відповідальна Ганна Юсупова.

Ользі Кобилянській – 160: 10 цікавих фактів про буковинську письменницю

27 листопада 1863 року народилася українська письменниця, учасниця феміністичного руху на Буковині Ольга Кобилянська.

У Чернівцях діє єдиний в Україні Літературно-меморіальний музей письменниці, розміщений у будинку, де Ольга Кобилянська жила з 1925 до самої смерті. Там, серед численних експонатів і особистих речей, зберігається унікальний документ – щоденник Кобилянської. Це два загальні зошити, написані німецькою мовою (деякі слова українською та польською). Перший запис зроблено 1 листопада 1883.

Вона вела щоденник понад сім років, коли жила в Кімполунзі, Димці, Болехові. Майже 70 років ці раритети були за кордоном, їх зберіг і передав до музею відомий американський адвокат Іван Панчук.

Цікаві факти про Ольгу Кобилянську

1. Ольга Кобилянська закінчила 4 класи школи, а свій високий рівень знань досягла самостійно.
2. Письменниця була людиною всебічних інтересів. Читання, малювання, музика, театр, верхова їзда – і це ще не повний прелік її захоплень.Читання  для неї було і хобі, і потребою, так вона пізнавала світ.
3. Цікаво, що Ольга Кобилянська підписувалася “Кобиляньска”, бо саме таке написання започаткував її батько.
4. Ольга Кобилянська мріяла побачити море, але за все життя так його і не побачила.
5. Письменниця любила театр, хотіла навіть стати професійною акторкою, аби мандрувати та заробляти власні кошти, але віддала перевагу літературі.
6. Була особисто знайома з Лесею Українкою.  Їх дружба була особливою, сповненою підтримки, належної довіри і розуміння. Вони бачилися всього лише тричі за життя, а товаришували 14 років. Подруги часто листувалися.
7. Видатна українська письменниця прожила в Чернівцях понад 50 років.
8. Малювала Ольга з меркантильних причин, щоб потайки продати роботи і купити кукурудзи для голубів.
9. Ольга Кобилянська мала прийомну дитину (позашлюбну доньку одного із братів) і на старості, коли мала сили, то розповідала чудові казки своїм онукам. Письменниця мала добру пам’ять і могла декламувати твори із “Кобзаря” кілька годин.
10. Ольга Кобилянська дуже кохала Йосипа Маковея. Ці стосунки тривали понад десять років і закончились нічим. Вона йому освідчилась, але той не відповів їй тим же почуттям. За давньою легендою, дівчина, яка знайде едельвейси, буде дуже щасливою і матиме міцну та велику родину. Ольга маленькою дівчиною на крутих схилах назбирала ці квіти, але повір’я так і не справдилося. Але цей гербарій був завжди з нею.

Життєве кредо письменнииці : «Кожний вечір закінчуйте книгою!»