izmir travesti resimleritravesti

Берегині українського духу

Шановні користувачі!

Про українську жінку сказано і написано немало. Вона надихала і поетів, і художників, і композиторів – є Музою, Коханою, Матір’ю. Завжди оберігала свій рід український. І не раз їй доводилося ставати войовницею на полі битви за гідність українського імені, за майбутнє України.

Українська жінка багато витерпіла за часи страшних воєн і лихоліть, що спадали на нашу землю, – однак зуміла давати силу й дух синам і дочкам, які несли гідність і творчу снагу роду українського.

І знову випробування, і знову війна… Але жінки України сильні, незламні… Вони зможуть вистояти й утвердити себе і свій народ, зберегти його для майбутніх поколінь.

До вашої уваги пропонуємо віртуальний бібліографічний огляд літератури “Берегині українського духу”. Представлені видання з фонду бібліотеки. Підготувала Юлія Мишко.

1.   Катерина Василівна Білокур. – Київ : Держмузвидав, 1959. – 77 с. : 28 іл.    

Катерина Василівна Білокур (1900–1961), художниця, майстер українського народного декоративного живопису, представниця «наївного мистецтва».         
2.   Марко Вовчок: життя і творчість у документах, фотографіях, ілюстраціях  / упоряд. М. Я. Омельянов, О. О. Білявська. – Київ : Радянська школа, 1981. – 143 с.

В альбомі висвітлюється життєвий і творчий шлях видатної української письменниці Марко Вовчок. У багаточисленних світлинах, ілюстраціях, документах, уривків із творів, висловлюваннях передових  діячів культури розкривається багатогранний образ Марко Вовчок – письменниці, перекладача, публіциста, фольклориста та видавця.             
3.Кагарлицький  М. Ф. Оксана Петрусенко  : біогр. повість / М. Ф. Кагарлицький. – Київ : Молодь, 1983. – 256 с. – ([Сер. біогр. творів “Уславл. імена” ; вип. 56]).

Книга присвячена видатній українській оперній співачці О. А. Петрусенко             
4.Костенко А. Леся Українка  / А. Костенко. – Київ : А. С. К., 2006. – 512 с. – (Життя видатних людей).

Книга розповідає про долю і звитягу Лесі Українки – людини надзвичайної навіть серед рівних їй за геніальністю. Уявлення про багатогранність легендарної постаті дає вдале поєднання відомої повісті Анатоля Костенка з листами та іншими документальними матеріалами, пов’язаними із життям і творчістю великої поетеси.             
5.Лещенко  М. П. Ольга Кобилянська  : літературний портрет / М. П. Лещенко. – Київ : Дніпро, 1973. – 172 с.  

Ольга Кобилянська залишила по собі літературну спадщину, яка ввійшла в скарбницю української класичної літератури: «Людина», «Царівна», «Земля», «У неділю рано зілля копала…», збірки новел.
Про життя і діяльність письменниці, про її творчість оповідається в цьому літературному портреті.            
6.Ричка  В. Княгиня Ольга / В. Ричка. – Київ : Альтернатива, 2004. – 336 с. – (Особистість і доба).

На основі першоджерел розкриваються головні віхи життя та діяльності київської княгині, подається широка панорама суспільно-політичного та культурного життя раннього періоду історії Київської Русі.             
7.Кисельов  Й. М. Поетеса української сцени. Життя і творчість народної артистки Наталії Михайлівни Ужвій  / Й. М. Кисельов. – Київ : Мистецтво, 1978. – 206 с.

Книга про життя та творчість української актриси Наталії Михайлівни Ужвій. 
8.   Українки в історії  / В. К. Борисенко, М. І. Головащенко, О. П. Кривоший, Ін. ; за ред. д-ра іст. наук, проф. В. Борисенко. – Київ : Либідь, 2004. – 323 с.  

У книзі на великому архівному матеріалі, маловідомих літературних джерелах подаються портрети видатних жінок України від часів Київської Русі до наших днів. Вміщено розповіді про славетних українок – жінок-патріоток із знатних родів, меценаток, вчених, літераторок, мисткинь, громадських та політичних діячок,учасниць боротьби за незалежність України та збереження національної ідентичності.  
9.Швачко  Т. А. Мария Литвиненко-Вольгемут  / Т. А. Швачко. – Київ : Муз. Україна, 1986. – 135 с.   

Книга присвячена життю та творчості видатної української співачки Марії Іванівни Литвиненко-Вольгемут.  
10.Шутко  О. Є. Листи Роксолани: Любов та дипломатія  / О. Є. Шутко. – Тернопіль : Богдан, 2017. – 160 с.

У цій книзі вперше наведені листи Роксолани в українському перекладі. Йдеться про вісім любовних послань, написаних османською до коханого чоловіка – султана Сулеймана, і три – дипломатичні, адресовані польському королеві Сиґізмунду II Августу та перській принцесі Султан – сестрі шаха Тахмаспа. Разом з перекладом висвітлено й не знані досі в Україні факти з біографії Роксолани, що випливають не лише з и особистого листування, а й із нових відкриттів турецьких учених.